Gert-Åkes dröm gick i uppfylelse

  • 24 aug 2024

Foto: Susanne Justesen

Gert-Åke började träna friidrott för c:a 60 år sedan. I en diskussion med sin mamma svarade han: ”Vänta bara tills du en dag ser mig i landslagsdräkten!” Och man ska aldrig ge upp! Och under veteran VM som höll hus mellan 13-25 augusti i Göteborg tog Gert-Åke för första gången på sig landslagskläder. Har man en dröm så ska man uppfylla den! 

Gert-Åke Hansson, i landslagets tröja under tävlingen i veteran-VM 2024

Foto: Susanne Justesen

Under veteran-VM i friidrott kom EAI:s Gert-Åke Hansson på en strålande sjätteplats. Mer än nöjd över resultatet kom han hem till Eslöv där hans grannar överraskade honom med tårta och champagne. 

Veteran-VM i friidrott hölls i Göteborg och gästade 8000 atleter från 100 olika nationer. Eslövs och EAI-Friidrotts egna Gert-Åke Hansson tävlade i 85-90-årsklassen i slägga. Även fast Gert-Åke har 60 år av erfarenhet inom friidrott var han lite nervös inför tävlingen, något han menar hade varit konstigt om han inte var.

I tävlingen ställdes han mot 14 deltagare från olika länder och på läktaren satt det 24 bekanta som hejade på honom. Att få tävla i ett veteran-VM och bära de svenska färgerna på tröjan med ett sådant stöd från läktarna var en stor ära för Gert-Åke. Innan tävlingen hade han sagt att han hade blivit lycklig med att kasta 22 meter och hamna bland de 10 bästa. Men det visade sig att Gert-Åke skulle överträffa sina egna förväntningar. Första kastet gick bra och sedan flöt det på. Med sin suveräna insats och stödet från läktarna kastade Gert-Åke 22:03 meter som bäst och tog en sjätteplats i finalen. Gert-Åke beskriver tävlingen som en stor upplevelse där han nådde sina mål. Släggkastning som Gert-Åke deltog i är en gren han började ägna sig åt för fyra år sen. Tidigare var hans gren löpning där han bland annat deltog i stafettlaget som vann veteran-SM på 4x400 meter år 1988. 

Väl hemma i Eslöv samma kväll firades Gert-Åke med tårta och champagne som grannarna hade dukat fram till hans ära. Ett fint avslut på en redan strålande dag för Gert-Åke och Eslöv. Fast att resultatet från veteran-VM fortfarande var färskt ställer Gert-Åke redan in sig på att delta i veteran-SM nästa år. Han visar även intresse och entusiasm för ännu ett veteran-VM om det kommer att utspelas i ett land nära Sverige. 

Stort GRATTIS!!!  från hela EAI-Friidrott och Eslöv

Text: DB

Foto: Susanne Justesen

De tävlande och funktionärer                                     Foto: Susanne Justesen

Familjemedlemmar, grannar och vänner firade Gert-Åke med tårta och champagne.                                              Foto: Susanne Justesen

 

Saga Svensson och hennes personliga släggcoach Gert-Åke Hansson. Det var Saga som övertalade Gert-Åke att anmäla sig till veteran VM i slägga.

Foto: Gordon Bevanda 

Skånska Dagbladets artiklar om Gert-Åkes lyckade deltagande i veteran-VM  går att läsa här före tävlingen och här efter tävlingen