GM inomhus 2017

  • 24 mar 2017

Årets Götalandsmästerskap inomhus avgjordes i Växjö och den fina Telekonsult Arena. Götalandsmästerskapen är en mästerskapstävling för 13 och 14-åringar, där, förutom den vanliga individuella tävlingen, Götalandsregionens distrikt tävlar mot varandra i en lagtävling. För att kvalificera sig dit ska man klara de, av Skånes Friidrottsförbund, uppsatta kvalgränserna. Antalet aktiva är dessutom begränsat till max åtta per gren och klass. Med detta i beaktande kan man inte låta bli att imponeras av att EAI lyckats få med hela åtta ungdomar i Skånelaget. Vi hade näst flest kvalificerade av alla klubbar i Skåne. Bara storklubben MAI hade fler. Inte blir det sämre av att våra åtta aktiva kom hem med hela fem guld och ytterligare två poängplaceringar.

Flest poäng samlade Edvin i P13-klassen. Han tog inte mindre än tre segrar i 60 m, 200 m och 60 m häck. På 60 m blev bästa tiden för dagen 7.71. Bara två hundradelar från pers. På 200 m fick han tiden 25.12, vilket var mer än 1,5 sekunder bättre än tvåan. Ett pers fick han dock till. Det var på 60 m häck, där han vann sitt försök på 9.15. Två hundradelar bättre än gamla perset. Edvin var även en tongivande medlem av stafettlaget som fullständigt krossade allt motstånd och vann med över 10 sekunder.

Övriga två guld togs i kula genom Max (P14) och Julia (F14). Max bästa stöt blev hela 13,02 m. Nytt pers med en meter och över en meter bättre än tvåan. Detta förde dessutom upp honom till tredje plats i Sverigestatistiken. En påtagligt nervös Julia fick ovanligt hårt motstånd i tjejklassen. Riktigt hotad blev hon nu aldrig. Men segermarginalen blev mindre än vi vant oss vid. Segerstöten mätte 11,89 m. F14 kula var för övrigt den gren där EAI hade flest startande. Förutom Julia, kom Tova och Johanna till start. Tovas bästa stöt blev 9,33 m och Johannas 8,91. Detta gav 12:e respektive 15:e plats av 29 startande. Starkt jobbat.

Tre killar kvar att redovisa. Först Henrik som åkte till Växjö utan att ha tränat ordentligt på flera veckor pga sjukdom. Trots de dåliga förutsättningarna lyckades han med konststycket att sätta pers i båda sina starter. På 60 m kom snabbaste tiden redan i försöken. Han sprang in som trea i heatet på fina 8.02 trots en dålig start. I semifinalen fick han 8.10 vilket räckte till final som 8:e och sista tid. Väl i final lyckades han plocka några hundradelar (8.05) och en placering. Totalt en sjundeplats. På söndagen sprang han 200 m. Återigen pers. 26.08 blev tiden och en strålande fjärdeplats. Poängplats tog även Sam i tresteg. Efter pers i varje hopp utom ett, fick han till en riktig träff i sista omgången. När landningen äntligen stämde, förbättrade han nysatta perset med nästan 40 cm. 10,75 tog honom från sjunde till femte plats och två poäng till Skåne. I längd däremot spelade nerverna honom ett spratt och han fick inte hoppningen att stämma alls. 4,73 gav till slut en tionde plats av 27. Men var 20 cm sämre än han gjort tidigare i år. En annan längdhoppare som hade problem med nerverna var Ali som inte alls fick till hoppningen. Inte konstigt med tanke på att det var debut i så här stora sammanhang. De 4,14 han hoppade var långt, långt från hans normala kapacitet och han slutade på 13:e plats. Lite revansch fick han dock på 200 m där han klämde i med ett nytt pers på 28,42 och sjunde plats.

En mycket bra insats av alla våra aktiva, totalt sett, och en starkt bidragande orsak till att Skåne kunde pressa Göteborg i lagtävlingen, så länge som man gjorde. Nu vann Göteborg till slut med 15,5 poång. Fast oavsett hur det går resultatmässigt så handlar GM framförallt om upplevelsen. Sammanhållningen och lagandan i Skånelaget är fantastisk och när man kommer att se tillbaka på GM i framtiden är det nog allt roligt som händer sidan av tävlingsarenan som man minns mest.

Bild: Sari Lindvall