EAI:s många starka insatser i GM ute 2023

  • 1 okt 2023
  • Götalandsmästerskapen 2023

Götalandsmästerskapen är för många 13 - 14 åriga friidrottare årets viktigaste tävling. Man lär känna nya jämnåriga med samma intresse. Man tävlar mot sig själv, man tävlar för egna föreningen och man tävlar för sitt eget distrikt. Och man tävlar mot de bästa från andra distrikten.  I år, som så många gånger förr var Skånelaget bäst i Götalandsmästerskapen som höll hus i Trollhättan. 

Helgen 16-17 september avgjordes 2023 års Götalandsmästerskap utomhus - för 13- 14 åringar - i den västgötska staden Trollhättan.

Förra året stod EAI-Friidrott som värd För GM-ute på Ekevala IP. Sedan dess slogs flera distrikt samman och för Götalands del gick vi från nio till fyra distrikt. Förutom Skåne, tävlade ungdomar för Göteborg, Västsvenska och Östsvenska. Skåne har varit svårslagna de senaste åren och så även i år då man ställde upp med rekordstor trupp -  hela 137 friidrottare från 21 olika skånska friidrottsföreningar. Eslövs AI-Friidrott representerades av 6 deltagare: Juliette Debaecker och Josefine Henriksson som tävlade i klassen F14, Smilla Örndal i F13, Alvin Stjernfeldt, Jacob Östrin och Nils Holmqvist i P13.

 

Josefine Henriksson

Det blev en solig helg med många fina resultat. Josefine var med i slägga och kula. Slägga är en gren som hon nyligen börjat tävla i men kom ändå långt fram i resultatlistan och var inte långt från pers. På kulan var hon otroligt jämn och gjorde 3 fina stötar men kom inte riktigt upp till sitt pers.

 

Juliette Debaeckder, t v 

Juliette var med i 80 m och 80 m häck. På häck gjorde hon 2 riktigt bra lopp och hade bästa tid i både försöket och semin men i finalen slog hon i flera häckar och slutade fyra, På 80 m blev det inte långt från pers och hamnade på femteplats.

Smilla Örndal

Smilla tävlade i diskus och kula.  Och i grenen kula gjorde hon en riktigt bra stöt som resulterade i ett ordentligt pers.

Nils Holmqvist t v och Jacob Östrin t h (i svart tröja)

Jacob körde båda sina grenar på söndagen, 200m och 600m men trots det slog han pers i båda grenarna. Även om det var lite för mycket vind för att få räkna pers på 200m.

Nils var med på löpgrenarna 200 m, 200 m häck, 600 m och 1500 m. På 1500 persade han med nästan 1 minut(!) men gjorde fina tider även i övriga grenar.

Alvin Stjernfeldt, överst på pallen

Alvin gjorde en jättestöt i kula på 12,33 m och blev därmed Götalandsmästare, nästan 1m före 2:an. Fina resultat blev det även i övriga grenar och spjutet ledde dessutom till en bronsmedalj.

När tävlingen närmade sitt slut var det dags för stafetterna där Alvin också var med och hjälpte Skånelaget till seger.

När båda dagarnas resultat räknades + stafetten stod det klart att Skånelaget rodde hem segern framför 2an Östsvenska på Götalandsmästerskapen 2023. Det firades med ärevarv av 137 glada  ungdomar springandes efter Skåneflaggan.

Text: Jessica Sjögren och Gordon Bevanda

Foto: Sylvain Debaecker